У НПП «Синевир» завершили весняний забір ікри

 

 

 

Форельне господарство розташоване у мальовничій місцині нацпарку, де природні фактори забезпечують безперебійно проточною, чистою і свіжою водою, де оптимальна її температура становить близькою до 15-20 градусів Цельсія і є важливим елементом успішного вирощування форелі. Саме це і дозволяє забезпечити максимальну продуктивність та якість риби, а також сприяє збереженню навколишнього середовища.

Процедура забору ікри у форельному господарстві НПП «Синевир» проводиться щороку, так як відомо, що в штучних водоймах вид форелевих не відкладає ікру самостійно.

Цього разу, у весняний період нересту, нам знову пощастило побувати на форельному господарстві й спостерігати за самим процесом штучної маніпуляції забору ікри.

Процес одержання ікри є дуже цікавим і потребує від рибоводів практичного вміння, підготовки та досвіду. Правильно виконаний процес доїння може зберегти високу якість ікри та допомогти досягти успішного розведення риби.

«Доїння проводять дуже обережно та пильно. Стежать за тим, щоб не пошкодити ікринки, які можуть бути дуже крихкими. Неправильно проведений процес доїння може призвести до псування ікри та її втрати. До такої процедури необхідно заздалегідь бути готовими і підготувати окремі нерестові басейни. Насамперед для цього потрібно визначити стать, куди поміщують відібраних самок і самців, мати необхідне інкубаційне обладнання, а саме основне – вміти акуратно доїти ікру, правильно здійснювати запліднення, а далі рибоводам регулярно працювати з личинкою, мальком, рибоносним матеріалом» – говорить начальник  Синевирського ПОНДВ Василь Сятиня».

Споглядати за самим процесом забору ікри було дуже цікаво. Завчасно, перед доїнням проведено розподіл на самців і самок. Їх помістили в окремі басейни. З початку доять самок, а потім – самців. Наявність ікри видно по животу. Потрібно тільки легенько прижати, щоб не травмувати рибину і ікра виходить сама. Щоб не нашкодити рибі, процедуру забору ікри треба виконувати дуже оперативно і делікатно…

Після завершення процедури доїння, рибу повертають у басейн з водою та надають їй відпочинку та відновлення. Зібрану ікру разом із біологічним матеріалом самців ретельно змішують і залишають на 30-40 хвилин для запліднення. Далі штучно запліднені компоненти промиваються від зайвої рідини і поміщаються в спеціальні ємкості – інкубаційне обладнання, де підтримують необхідну температуру.

Інспектор ПЗФ 1-ої категорії Іван Субота (головний рибовод), який здійснює догляд за великими рибинами, а також за розвитком зародків розповів про те, як після так званого доїння риби, її ікринки зростають до моменту появи малька. Показав «форельні ясла», де після певного інкубаційного періоду із ікринок народжуються личинки з яких виростають мальки, які в подальшому поповнять гірські річки та потічки.

 

На разі рибовод Іван випустив понад п’ять тисяч малька форелі у природнє середовище, а також зарибнив спеціальний ставок трьома тисячами,  де під його наглядом рибини зможуть зростати здоровими та сильними для подальшого розмноження.

Новини

Сьогодні, 22 квітня, ми вкотре відзначаємо Всесвітній день Землі. У цей непростий час для України, коли наша земля потерпає від війни, особливо гостро відчувається цінність кожного клаптика рідної природи. Згадайте про безмежні степи, величні Карпати, блакитні озера – всю ту неймовірну красу, яку ми маємо оберігати в Україні Якою ми бачимо нашу Землю через 10, […]

  • Без категорії

ШАНОВНІ КРАЯНИ!

Четвертий рік поспіль, ми зустрічаємо Великдень у непростий час — під звуки тривог, у боротьбі за свободу, гідність і мир. Та попри всі випробування, це свято залишається символом надії, оновлення та незламності духу. Світле Христове Воскресіння нагадує нам про силу віри, про важливість підтримки одне одного, про те, що життя й добро завжди перемагають темряву. […]

  • Без категорії

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ШАНУВАННЯ КАЖАНІВ

Щороку 17 квітня світ відзначає Міжнародний день шанування кажанів (International Bat Appreciation Day). Цей день започаткувала Міжнародна організація охорони рукокрилих з метою привернути увагу до унікальних ссавців, які, попри свій потаємний спосіб життя, відіграють ключову роль у збереженні екологічної рівноваги на планеті. Кажани — одні з найменш вивчених ссавців у світі. Вони ведуть нічний спосіб […]

  • Без категорії