СТРОЧОК ЗВИЧАЙНИЙ

Строчок звичайний (Gyromitra esculanta Fr) – отруйний гриб з відділу Аскомікотових. Поширений на території НПП «Синевир» у хвойних та листяних лісах, переважно на узліссі. Весняний вид гриба знайдено у другій декаді квітня,на території парку в Синевирському ПНДВ.

Плодове тіло великого розміру, неправильної форми. Шапинка завбільшки від 2-10 см в діаметрі, 3-6 см заввишки, куляста або кутасто-куляста, мозкоподібно-звивисто-складчаста, може бути рудуватою або темно-каштаново-коричневою з порожниною. Ніжка коротка 3-5 см завдовжки, білувата з порожниною, суха і крихка до низу, злегка звужена.

Строчок іноді помилково збирають замість зморшка їстивного, від якого він чітко відрізняється своєю будовою шапинки та формою плодового тіла. 

Гриб містить канцерогенні токсини, які діють на печінку та нервову систему. Перші ознаки отруєння – це нудота та рвота. Інколи із-за необізнаності та вживання його в їжу зафіксовано навіть летальні випадки.

Новини

ОСІННЯ МАГІЯ НПП «СИНЕВИР» – МАНДРІВКИ СТЕЖКАМИ ПАРКУ

Осінь – це особлива пора року, коли природа готується до зимового сну, але перед цим дарує нам неймовірне розмаїття барв і відтінків. Одним із найкращих місць в Україні, де можна на повну насолодитися красою осінніх пейзажів, є національний природний парк «Синевир». Тут чудові краєвиди, насичені кольорами природи, які захоплюють подих та залишають незабутні враження. У […]

  • Без категорії

НА ТЕРИТОРІЇ НПП «СИНЕВИР» ПРОВЕДЕНО КОНФЕРЕНЦІЮ – «УКРАЇНСЬКА ФАРМАЦІЯ – ВЧОРА, СЬОГОДНІ, ЗАВТРА»

7–8 жовтня цього року в конференційній залі комплексу «Арніка», розташованому в мальовничому Національному природному парку «Синевир», неподалік з одним із 7 природних чудес України — озером Синевир, відбулася знакова подія у світі української фармацевтики — V Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю на тему: «Українська фармація — вчора, сьогодні, завтра». Вибір місця для проведення вкрай […]

  • Без категорії