ОПТИМІЗАЦІЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ЗОНУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ НПП «СИНЕВИР»

Завершується розроблення третього «Проекту організації території Національного природного парку «Синевир», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об’єктів» в рамках виконання Українсько-Карпатської програми за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Україна-Німеччина), який розпочато у 2023 році.

У розроблення даного проекту включаються  виконання комплексу робіт, щодо охорони і збереження природних екосистем та їх загального видового біорізноманіття, систематизація матеріалів наукових досліджень про біотичне, абіотичне середовище, раритетні комплекси та об’єкти  і їх різноманіття в межах його території, особливостей історико-культурних, туристично-рекреаційних і соціально-економічних характеристик. Визначення цілей і завдань для функціонування НПП «Синевир», стратегічний план розвитку і господарської діяльності, науково обгрунтованих заходів, які передбачено здійснити в короткостроковий 5-ти та довгостроковий 10-ти річні періоди.

Вже сьогодні запропонована система оптимізації функціонального зонування території парку, яка буде враховувати регіональні, національні та міжнародні вимоги, созологічний статус природних комплексів і об’єктів, а в них рослинний та тваринний світ.

Цілком зрозуміло, що для заповідання необхідно виділити особливо цінні об’єкти – еталони, тобто, ділянки незайманої дикої природи з  широким спектром екологічних умов. Такими еталонами і є заповідні території, ділянки, урочища з незайманою дикою природою, які справедливо називають золотим фондом природи.

Під заповідністю розуміють повну незайманість об’єкта або території, вилучення їх з усіх видів користування крім наукових досліджень. Заповідання полягає перш за все у збереженні незайманого стану типових для даного регіону екосистем і їх компонентів. Відповідні умови дають можливість зберегти цінні в науковому, природоохоронному відношенні еталони природних комплексів, визначити ступінь антропогенного впливу на компоненти рослинного і тваринного світу, намітити необхідні заходи для збереження екологічної рівноваги природних екосистем, а особливо в лісових, водних, лучних біомах.

Фахівцями парку запропоновано в паперовому варіанті відповідно до камеральних робіт розподіл площ на функціональні зони від загальної площі 43081,8 га в такому порядку:

  • заповідна зона – 8639,71 га – 20,05%;
  • зона регульованої рекреації – 21550,39 га – 50,02%;
  • зона стаціонарної рекреації – 55,04га – 0,14%;
  • господарська зона – 12826,66 га – 29,79%.

Таким чином площа заповідної зони збільшується на 2224,91га порівняно із існуючою заповідністю 6414,8 га. Водночас, переглянуто площі інших функціональних зон, де здійснюється природоохоронна діяльність щодо збереження унікальних комплексів живої і неживої природи, враховуючи їх зміни під впливом антропогенних та біотичних чинників.

Новини

ХАРАКТЕРИСТИКА ФЛОРИСТИЧНОГО РОЗМАЇТТЯ ОЗЕРА СИНЕВИР

Озеро Синевир є унікальним природним комплексом, що розташоване на висоті 989 м.н.р.м. з найбільшою площею в Українських Карпатах біля 7,5 га. Озеро прісне постійно заповнене водою з тимчасовим сезонним розливом, в залежності від наповненості має середню глибину 8-10 м, а найбільшу глибину 19-23.5 м, об’єм води 350-460 тис.м³. Вода озера належить до гідрокарбонатно-сульфатного типу з […]

  • Без категорії

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ РЕЙНДЖЕРА – шанування захисників природи

Щорічно, 31 липня, світ відзначає Всесвітній день рейнджера (World Ranger Day). Цей день присвячений тим мужнім і відданим людям, які охороняють та зберігають наші природні багатства. Національний природний парк “Синевир” з гордістю приєднується до цього свята, вшановуючи своїх рейнджерів, які щодня працюють для збереження унікальних екосистем нашого краю. Інспектори служби державної охорони НПП “Синевир” виконують […]

  • Без категорії

МОТЕЛІ НПП «СИНЕВИР» – КОМФОРТ ТА ЗРУЧНІСТЬ ДЛЯ ТУРИСТІВ

Національний природний парк “Синевир” є не лише перлиною Карпат, відомою своїми неймовірними краєвидами, а й місцем, де туристи можуть зупинитися в комфортних умовах, насолоджуючись усіма зручностями. На території парку діють чимало готелів та мотелів, які розташовані на різних туристичних об’єктах і забезпечують гостям затишне проживання. На разі такі пункти вже діють на чотирьох туристичних локаціях […]

  • Без категорії